25.12.12

Champions League: Ευκαιρία για παραφιλολογίες ως τον Φεβρουάριο


 Η κλήρωση για τα ζευγάρια της φάσης των 16 είναι πλέον παρελθόν. Η κληρωτίδα στη Νιόν επιφύλασσε αρκετές εκπλήξεις, ενώ δύο από τα ζευγάρια που έβγαλε αποκαλούνται από πολλούς ''πρόωροι τελικοί''. Η φάση αυτή αποτελεί ιδιαίτερα κομβική, καθώς κατά γενική ομολογία σε αυτή γίνεται το τελειωτικό ξεσκαρτάρισμα, κι οι ομάδες που απομένουν στους '8'(όπου οι διασταυρώσεις είναι γνωστές μέχρι και τον τελικό) είναι οι κορυφαίες της Ευρώπης για το εκάστοτε έτος.
Βέβαια πολλές φορές, είναι η φάση στην οποία αποχωριζόμαστε μερικές από τις πιο θεαματικές ομάδες κι αυτό μας κάνει να αναπολούμε τον παλαιότερο τρόπο διεξαγωγής της διοργάνωσης. Εκεί οπού η φάση των 16, αποτελούνταν από 4 ομίλους των τεσσάρων. Το θέαμα σαφώς και περισσότερο αφού αντί για 16 αγώνες όπως τώρα, είχαμε 48! Βέβαια, μετά από τους θανάτους των Φοέ και Φέχερ, το σύστημα αυτό εγκαταλείφθηκε  καθώς θεωρήθηκε ότι φόρτωνε πολύ το πρόγραμμα των ομάδων. Αντίθετα συνεχίστηκαν να υπάρχουν θεσμοί όπως το Λιγκ Καπ , Κύπελλα με πολλές φάσεις στην πορεία τους,το Σούπερ Καπ αλλά και προκριματικές φάσεις εθνικών διοργανώσεων με πολυπρόσωπους ομίλους, στους οποίους συμμετέχουν ομάδες καταδικασμένες να μην κάνουν τίποτα.Απλώς να προσθέτουν δύο αγώνες παραπάνω στις μεγάλες εθνικές.
  Πάμε λοιπόν να αναλύσουμε τα 8 ζευγάρια που αναδείχθηκαν στην Ελβετία, με ένα μικρό ρίσκο προβλέψεων για τους πιθανούς νικητές, αλλά και με μια ιδεατή φάση των 16, με τέσσερις ομίλους.



ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΙ-ΣΑΛΚΕ

 Η επιστροφή της Γαλατά.Μετά από χρόνια, οι Τούρκοι μοιάζουν ικανοί να ξανακάνουν μια αξιοπρεπή πορεία στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή διοργάνωση. Τελευταία φορά ήταν την περίοδο 2000-2001 όπου έφτασαν μέχρι τους '8', ένα χρόνο μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Ουέφα απέναντι στην Άρσεναλ.  Μια διάκριση που αποτελεί, το μοναδικό ευρωπαϊκό τρόπαιο του τουρκικού ποδοσφαίρου. Το ρόστερ της  είναι αρκετά δυνατό. Σε κάθε σχεδόν θέση υπάρχει ένα παίκτης με πολλές παραστάσεις από τα κορυφαία πρωταθλήματα της ηπείρου.Στο τέρμα ο πρωταθλητής Αμερικής με την Ουρουγουάη, Μουσλέρα. Στην άμυνα, μαζί με τον ακούραστο Έμπουε που αγωνίζεται στα πλάγια, ήρθε να προστεθεί φέτος, ανεβάζοντας ένα επίπεδο παραπάνω την τουρκική άμυνα ο Κρις της Λυόν. Αυτός μαζί με τον αρχηγό Ουϊφαλούσι συνθέτουν ένα σκληροτράχηλο και πολύπειρο αμυντικό κεντρικό δίδυμο, ζηλευτό για πολλές κορυφαίες ομάδες. Στο κέντρο υπάρχουν οι Μέλο, Άλτιντοπ,Γιλμάζ, αλλά κι ο... δικός μας Ριέρα. Στην επίθεση ο άλλοτε πρώτος σκόρερ του Euro2004 Μίλαν Μπάρος αλλά κι η μεταγραφή που αποτέλεσε κίνηση ματ για τη Γαλατά.Ο πρώτος σκόρερ μαζί με τον Κριστιάνο Ρονάλντο του θεσμού, Μπουράκ Γιλμάζ. Οι ομοιότητες πολλές με την ομάδα του 2000(λατινοαμερικάνος στο τέρμα,έμπειρα σέντερ μπακ κι ο κορυφαίος Τούρκος σκόρερ στην επίθεση, αλλά κι ο ίδιος τεχνικός).Αυτό που λείπει σε σχέση με εκείνη την ομάδα, είναι ένας εμβληματικός ηγέτης στο χώρο του κέντρου, σαν τον 'Μαραντόνα των Καρπαθίων΄, τον μεγάλο Γκεόργκε Χάτζι.
  Στον αντίποδα η Σάλκε μοιάζει να είναι ένα επίπεδο πάνω από τη προπέρσινη χρονιά, όπου βρέθηκε αναπάντεχα στα ημιτελικά.Ο Χούντελαρ που αποτελεί αναμφισβήτητα των κορυφαίο της ομάδας, μετά από αρκετά χρόνια που αρκούνταν στον ρόλο του ρολίστα, πλέον αποτελεί ένα φορ ολκής κι από τους καλύτερους στη θέση αυτή παγκομίως. Με 48 γκολ σε 48 αγώνες πέρσι, συνεχίζει ακάθεκτος και φέτος, προσδοκώντας σε ακόμα καλύτερες εμφανίσεις.Πολύ σημαντικός κι ο κορμός των Γερμανών παικτών, Φάρμαν,Μετσέλντερ, Χέβεντες,Χόλτμπυ αλλά και τα πολύ γρήγορα και ποιοτικά εξτρεμ της Φαρφάν, Αφελάυ και Μπαρνέτα. Σαφώς δεν ξεχνάμε τον Κυριάκο Παπαδόπουλο, που όταν θα είναι απόλυτα υγιής, θα αποτελέσει μαζί με τον Χούντελαρ τους στηλοβάτες της ομάδας κι ήδη η μεταγραφολογία γύρω από το όνομά του φουντώνει. Μαζί του κι ο επίσης Έλληνας Πλιάτσικας. Με την Μπουντεσλίγκα να αποτελεί παρελθόν, καθώς το -17 φαντάζει 'Γολγοθάς' οι Γερμανοί με το γρήγορο στυλ τους μοιάζουν ικανοί να κερδίσουν τους πιο αργούς Τούρκους και να αφοσιωθούν περισσότερο στη διοργάνωση αυτή

ΠΡΟΒΛΕΨΗ:  Στον αγωνιστικό χώρο οι Γερμανοί μοιάζουν καλύτεροι, για τον λόγο που αναφέρουμε παραπάνω. Όμως, στον πάγκο της Γαλατασαράι υπάρχει ο πολύ έμπειρος και κοινός παρονομαστής με την ομάδα του 2000, Φατίχ Τερίμ ικανός να διαχειριστεί τα διπλά ματς όπως αρμόζει. Μπορεί οι Γερμανοί να έχουν ως κύριο στόχο την Ευρώπη, όμως κι οι Τούρκοι στο πρωτάθλημα τους έχουν ήδη δημιουργήσει σημαντική διαφορά από τους διώκτες τους, την οποία μπορούν να αυξήσουν. Επίσης, η Σάλκε, θα κλιθεί να αγωνιστεί στην καυτή Τουρκ Τέλεκομ Αρίνα, μετά από μεγάλο διάστημα απραξίας, λόγω της χειμερινής διακοπής ενώ και στον επαναληπτικό του Γκελζενκίρχεν, οι πολλοί Τούρκοι μετανάστες μπορούν να συμβάλουν στην πρόκριση της ομάδας, τους με κάθε τρόπο. Όλα αυτά, κι η γενικότερη αποτυχία της Τουρκίας στον αθλητισμό τα τελευταία χρόνια, στον οποίο έχει επενδύσει μεγάλα ποσά (απουσία τουρκικής ομάδας,παρά τις πολυδάπανες μεταγραφές, όχι μόνο από το Φάιναλ Φορ της Πόλης,αλλά και από τα προημιτελικά της Ευρωλίγκα, αλλά κι η απουσία τούρκικου γκραν πρι στο καλεντάρι της Φόρμουλα 1) μας κάνουν να ποντάρουμε στο αουτσάιντερ, την Γαλατασαράι.



ΣΕΛΤΙΚ-ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ

  Λίγα πράγματα γι'αυτό το ζευγάρι.Είναι το μόνο που υπάρχει εμφανής διαφορά δυναμικότητας, με μερικές ενστάσεις από πλευράς Σκωτσέζων. Στο ρόστερ της Σέλτικ υπάρχουν αρκετοί αλλοδαποί παίκτες, από τους οποίους κανείς δεν μπορεί να θεωρείται σταρ. Το ρόλο αυτό, του αστέρα δηλαδή, έχει επωμιστεί ο Γιώργος Σαμαράς. Ο επιθετικός της εθνικής μας ήταν ο καταλύτης σε όλα τα ματς των 'Κελτών' στη φάση των ομίλων με τα γκολ και τις ενέργειές τους.Αν όμως κάτι ξεχωρίζει από την φετινή πορεία της Σέλτικ είναι φυσικά οι εκπληκτικές εμφανίσεις της απέναντι στην Μπαρτσελόνα. Ήττα στο 95' στη Βαρκελόνη, νίκη με 2-1 στη Γλασκόβη με τους Καταλανούς να μειώνουν στο τέλος.Δείγματα αξιόμαχης ομάδας και τα 2.
  Η Γιουβέντους από την άλλη μοιάζει ικανή για μεγάλα πράγματα. Μετά την περσινή της επαναφορά στην ιταλική κορυφή, κατακτώντας αήτητη! το πρωτάθλημα και χάνοντας το κύπελλο στον τελικό με την Νάπολι, φέτος θέλει να επανέλθει και στις ευρωπαϊκές επιτυχίες. Υπερεξοπλισμένο το οπλοστάσιο της μετά και τις καλοκαιρινές προσθήκες.Το καλοκαίρι μάλιστα, ο κορμός της που αποτελεί και τον κορμό της εθνικής κατάφερε να κοντράρει στα ίσα την πανίσχυρη Ισπανία στους ομίλους, χάνοντας βέβαια με 4-0 και κάτω τα χέρια στον τελικό, ελέω... αλλαγής πλάνων του Πραντέλι αλλά και unfair συμπεριφοράς των 'Φούριος Ρόχας'. Αποδεικνύοντας πως είναι ικανή και για τα δύσκολα, όταν δηλαδή βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο στον δεύτερο δυσκολότερο φετινό όμιλο και καταφέρνοντας με δύο μεγάλες νίκες να πάρει την πρώτη θέση, οι Ιταλοί διψάνε για διάκριση. Πρωτοστάτης τους ο αγέραστος Πίρλο, που διανύει δεύτερη νιότη στο Τορίνο, και που αν ο τελικός του Euro είχε άλλη έκβαση, ίσως θεωρούνταν φαβορί για τη Χρυσή Μπάλα.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ: Απλά τα πράγματα.Από τη μια η Γιουβέντους που θέλει διακαώς να κάνει ευρωπαϊκή πορεία ανάλογη με αυτή που την οδήγησε στον τελικό του Όλντ Τράφορντ ,10 χρόνια πριν.Από την άλλη, η συνηθισμένη στους αποκλεισμούς στη φάση των 16, Σέλτικ, δε μοιάζει ικανή, να ανακόψει τη 'Μεγάλη Κυρία' στον δρόμο της προς την επόμενη φάση και θα αρκεστεί στην εγχώρια κυριαρχία της, αφού η Ρέιντζερς πλέον βρίσκεται στη 4η κατηγορία.Η Γιουβέντους λοιπόν περνά με τα χίλια στο δρόμο της συνάντησης της με... τον Πλατινί.




ΑΡΣΕΝΑΛ-ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ

 Πολύ αμφίρροπο ζευγάρι.Οι κανονιέρηδες προβλημάτισαν με τις εμφανίσεις τους στους ομίλους, χωρίς να καταφέρουν να πάρουν νίκη απέναντι στη Σάλκε. Αλλά κι η πορεία της στην Πρεμιερ Λιγκ είναι ανάλογη και με πολλά σκαμπανεβάσματα. Έχοντας μεγάλη διαφορά από την κορυφή και μετά τον αποκλεισμό της στο Λιγκ Καπ, η προσοχή της εστιάζεται στην Ευρώπη και το Κύπελλο.Η ασταθής εικόνα της οφείλεται σε μεγάλο μέρος στην αποχώρηση του ηγέτη της, Ρόμπιν Φαν Πέρσι,αλλά και του 'εργάτη' Άλεξ Σονγκ..Ωστόσο, τα χρήματα των μεταγραφών τους, χρησιμοποιήθηκαν σωστά, για την απόκτηση τριών μισθοφόρων.Οι Ποντόλσκι,Ζιρού και Καθόρλα, ήρθαν στο Λονδίνο με σκοπό να ξεχάσουν οι ξεχάσουν οι οπαδοί των 'Γκάνερς' τον Ολλανδό συνθέτοντας μια αξιότιμη επιθετική 3άδα, που στις φόρμες της μπορεί να κοντράρει κάθε αντίπαλο. Μένει να δούμε κάποια ακόμα δείγματα της ομάδας, στις αγωνιστικές των εορτών, που αποτελούν καλό γνώμονα για τις αγγλικές ομάδες.
 Οι Βαυαροί από την άλλη, ακόμα προσπαθούν να συνέλθουν από το περσινό σοκ.2 χρόνια μετά από το χαμένο τίτλο από την Ίντερ, ήταν η σειρά της Τσέλσι να κερδίσει στα πέναλτι την Μπάγερν, αυτή τη φορά μέσα στο σπίτι της, την 'Αλλιάνζ Αρίνα' και να δημιουργήσει σκέψεις στις τάξεις των Γερμανών.Παραπάνω από δέκα χρόνια χωρίς τίτλο στην Ευρώπη για την κορυφαία ομάδα της Γερμανίας, συνεχείς αποτυχίες και για την γερμανική εθνική κι ο τίτλος των 'λούζερς' στοιχειώνει τους παίκτες της. Γιατί εκτός από τους Γερμανούς που έχουν αποτύχει με τη ΄Νατιοναλμάντσαφτ' και τα δύο ξένα αστέρια της, ουδέποτε διακρίθηκαν σε μια μεγάλη διοργάνωση.Ο μεν Ριμπερί έχασε το Μουντιάλ με τη Γαλλία το 2006 και παρά την μετέπειτα μεταγραφή του στη Μπάγερν,το μόνο που έχει να υποδείξει είναι δύο τίτλοι πρωταθλητή Γερμανίας.Ο δε Ρομπέν, όταν δεν είναι τραυματίας είναι ένας από τους κορυφαίους του κόσμου.Αυτό όμως δεν το αποδεικνύει στα μεγάλα ματς με αποκορύφωμα την κριτική που δέχθηκε για την εμφάνιση του στον χαμένο τελικό του Μουντιάλ του 2010.Οι καθιερωμένες ετήσιες προσθήκες έγιναν και φέτος, με τον Μάντζουκιτς να ξεχωρίζει, κι η Μπάγερν ξεκινά πάλι με στόχο την ευρωπαϊκή καταξίωση.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ: Οι εγχώριοι στόχοι τους για διαφορετικό λόγο είναι ξεκαθαρισμένοι.Προσηλώνονται πλέον στην Ευρώπη.Όμως ο γνωστός φόβος των γερμανικών ομάδων,η χειμερινή διακοπή, αλλά κι η παράδοση της Μπάγερν να αποτυγχάνει την επόμενη χρονιά από ευρωπαϊκή πορεία μας κάνουν να δίνουμε ένα μικρό προβάδισμα στην Άρσεναλ. Αν υπολογίσουμε τον πιθανό αποκλεισμό της Σέλτικ, αλλά και της Μάντσεστερ, είναι δύσκολο να μείνει η διοργάνωση χωρίς εκπρόσωπο από 'Το Νησί' στη φάση των '8'.Η τελευταία φορά ήταν στο μακρινό 1996.Είναι ευκαιρία τώρα για τους ΄Κανονιέρηδες' να ξεπεράσουν τη φάση των '16', τώρα που δεν βρήκαν ένα φαβορί του βεληνεκούς της Μπαρτσελόνα στον δρόμο τους.




ΣΑΧΤΑΡ ΝΤΟΝΕΤΣΚ-ΜΠΟΡΟΥΣΙΑ ΝΤΟΡΜΟΥΝΤ

  Ενδιαφέρουσα αναμέτρηση στον ευρωπαϊκό Βορρά.Δύο πολύ ποιοτικές ομάδες.Οι Ουκρανοί,με ασταμάτητο ρυθμό κερδίζουν τα πάντα στη χώρα τους τα τελευταία χρόνια.Το 2008 μάλιστα κατάφεραν να τερματίσουν πρώτοι και στην δεύτερη διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης, το Κύπελλο Ουέφα. Αυτό που θέλουν τώρα είναι η καταξίωση στην κορυφαία διοργάνωση.Εκεί που το μόνο που έχουν να επιδείξουν είναι μια συμμετοχή στα προημιτελικά της σεζόν 2010-11.Η συνταγή τους γνωστή,κορυφαίοι Ουκρανοί παίκτες μαζί με ταλαντούχους Βραζιλιάνους. Ξεχωρίζουν οι επιθετικό της, Γουίλλιαν και Λουίζ Αντριάνο αλλά κι ο κάπτεν Σρνα.
  Η Μπορούσια με τη σειρά της, αποτελεί την πιο καυτή ομάδα της Ευρώπης.Μετά την κυριαρχία της τα 2 τελευταία χρόνια στην Μπουντεσλίγκα ήρθε η ώρα να θυμηθεί και τις παλιές δόξες της στο Champions League. Μετά το περσινό κάζο, οι 'Βεστφαλοί' μοιάζουν φέτος οργισμένοι.Αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα το πρωτάθλημα, κατάφεραν να τερματίσουν πρώτοι στον 'όμιλο του θανάτου' ξεπερνώντας τη Ρεάλ Μαδρίτης.Βασίζεται ως επί το πλήστον σε νεαρούς παίκτες με κορυφαίους την επιθετική τριάδα φωτιά Γκέτζε-Ρόις-Λεβαντόφσκι.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ: Στην περίπτωση αυτή το πρόβλημα της χειμερινής παύσης είναι κοινό, πιο έντονο βέβαια στην περίπτωση της Σαχτάρ που επαναδρατηριοποιήται τον Μάρτιο. Με μια αντίστοιχη σκέψη με αυτή της Άρσεναλ, δεν μπορεί να μείνει έξω κι άλλη γερμανική ομάδα. Οι στόχοι της Ντόρτμουντ και του προπονητή της Γιούργκεν Κλοπ,  είναι υψηλοί, κι ούτε οι μπουκς έχουν μείνει ασυγκίνητοι, παρουσιάζοντας την 3ο φαβορί σε αρκετές εταιρείες.Θα το σεβαστούμε



ΜΙΛΑΝ-ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ


  Ένας εκ των δύο πρόωρων τελικών.Αποτελούν δύο από τις πιο επιτυχημένες ομάδες στη διοργάνωση από το 1989 έως σήμερα.Στο διάστημα αυτό κατέκτησαν 9 τρόπαια, ενώ σύνολο έχουν μαζί 11.Παράλληλα αποτελούν πάντα τα τελευταία χρόνια πρωταγωνιστές σε κάθε διοργάνωση, με αμέτρητες παρουσίες σε ημιτελικά και τελικούς, ενώ δεν είναι λίγες οι μεταξύ τους αναμετρήσεις.Πιο πρόσφατες οι τέσσερις περσινές για τον ίδιο θεσμό, ενώ τα συνολικά αποτελέσματά τους είναι 4-6 αντίστοιχα, με 5 αναμετρήσεις ισόπαλες.Αυτή η παλιά αίγλη όμως μοιάζει να έχει περάσει για τη Μίλαν.Όταν το καλοκαίρι ο Γκαλιάνι αποφάσισε να παραχωρήσει τους 2 καλύτερους παίκτες της ομάδας, Τιάγκο Σίλβα και Ιμπραϊμοβιτς, ήταν φανερό πως οι ΄Ροσονέρι΄αποφάσισαν να γυρίσουν σελίδα. Το ρόστερ γέμισε με ποιοτικούς αλλά ρολίστες παίκτες, όπως Ντε Γιονγκ, Εμάνουελσον, Μοντολίβο, Πατσίνι, Μεξές. Αγνοείται ο σταρ στην ομάδα αυτή καθώς οι τραυματισμοί έχουν ταλαιπωρήσει τους 2 από τους εναπομείναντες 'Fantastic 4' των δύο προηγούμενων ετών, τους Πάτο και Ρομπίνιο. Μοναδικός που προσπαθεί να κρατήσει ζωντανές τις ελπίδες της είναι ο Στεφάν Ελ-Σαραουΐ , ο οποίος με τις εμφανίσεις του έχει γοητεύσει όλη την υφήλιο κι αποτελεί πλέον τον ηγέτη της Μίλαν.
  Η Μπαρτσελόνα από τη μεριά της μοιάζει αποφασισμένη να γίνει η πολυνίκης του θεσμού(χωρίς να προσμετρώνται οι κατακτήσεις στην εποχή του 'Κυπέλλου Πρωταθλητριών'). Έπειτα από μια χρονιά που στην ουσία δεν κατέκτησε τίποτα, οι 'Μπλαουγκράνα' πατήσαν γκάζι στην αρχή της χρονιάς και δε λένε να το αφήσουν.Στο +9 από την Ατλέτικο, στο +16 από την Ρεάλ, μόλις μια ήττα σε όλες τις διοργανώσεις. Κύριως εκφραστής της φυσικά ο Λιονέλ Μέσι, ο άνθρωπος που προσπαθεί να σπάσει κάθε ρεκόρ που εμφανίζεται μπροστά του σε ατομικό επίπεδο.Σαφώς όμως και δεν αγωνίζεται μόνος του.Γύρω του υπάρχουν οι φοβεροί Ισπανοί, Τσάβι,Ινιέστα κι όλα τα υπόλοιπα μέλη της θρυλικής πλέον ισπανικής εθνικής.Μοναδικά προβλήματα΄για την φετινή Μπαρτσελόνα είναι η άμυνά της, κάτι που φυσικά σε συντριπτική πλειοψηφία, η εμπροσθοφυλακή της δεν αφήνει να φανεί, αλλά κι η πρόσφατη ασθένεια του προπονητή της, Τίτο Βιλανόβα.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ: Οι εποχές που ο αγώνας μεταξύ τους ήταν ένα τεράστιο ντέρμπι πέρασαν.Η διαφορά τους για τη φετινή σεζόν εμφανής κι η Μπαρτσελόνα  είναι το φαβορί.Στο μόνο που μπορούν να ελπίζουν οι φίλοι της Μίλαν είναι στην μεταγραφική ενίσχυση του Γενάρη, όπως ανακοινώθηκε από την διοίκηση της ομάδας.Μένει να δούμε αν κάποιος από τους Ντε Ρόσι, Παστόρε, Ντρογκμπά δεχτεί να βοηθήσει τον Ελ-Σαραουΐ και τους υπόλοιπους να πάρουν εκδίκηση για τον περσινό αποκλεισμό τους, μετά και τις διαμαρτυρίες για το ανύπαρκτο πέναλτυ, κατά γενική ομολογία, που καταλογίστηκε στο Νέστα για μαρκάρισμα στον Μπούσκετς.




ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ-ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ


  Ένας πραγματικός τελικός.Δύο ομάδες θρύλοι, που βρίσκονται σίγουρα στο τοπ5 των καλύτερων ομάδων όλων των εποχών, αν όχι στο τοπ3 μαζί με τη Μίλαν.Η καθεμία αποτελεί την πολυνίκη στα πρωτάθλημά της, έχουν μαζί 12 Κύπελλα Πρωταθλητριών-Champions League και οι αξέχαστες στιγμές που χαρίσανε στο ποδοσφαιρικό κοινό αμέτρητες.Λίγες αλλά απόλυτα θεαματικές οι μεταξύ τους αναμετρήσεις τους.Τελευταία αποτελεί η μαγική παράσταση του παίκτη 'Φαινόμενο', του μεγάλου Ρονάλντο, που με χατ-τρικ, ανάγκασε το κοινό του Ολντ Τράφορτν να του υποκλιθεί. Ήταν στον προημιτελικό της 23/4/2003, με τελικό σκορ 4-3 υπέρ των 'Ρεντς', στο καλύτερο ίσως ματς της δεκαετίας.
  Σήμερα τα πράγματα πάνω κάτω τα ίδια.Η Ρεάλ, αποχαιρετώντας στην προηγούμενη αγωνιστική το πρωτάθλημα, πλέον επικεντρώνεται στον μεγάλο της στόχο και διακαή πόθο της.Την επαναφορά της στο θρόνο της 'βασίλισσας της Ευρώπης' μετά το 2002.Η ομάδα που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια μοιάζει με τους Galacticos εκείνης της περιόδου, μόνο που οι τωρινοί δε θέλουν να αρκεστούν μόνο στους εγχώριους τίτλους. Αυτό τους ζητά και ο πάντα φιλόδοξος προπονητής τους, Ζοζέ Μουρίνιο. Βέβαια από την αρχή της χρονιάς, διάφορα προβλήματα εμφανίστηκαν στον αγωνιστικό χώρο και όχι μόνο, που είχαν αντίκτυπο σε Ισπανία κι Ευρώπη. Μεγάλο είναι το θέμα που έχει δημιουργηθεί για τα 'στρατόπεδα΄στα αποδυτήρια των 'Μερένχες' αλλά και για τη δυσαρέσκεια του σούπερσταρ Κριστιάνο Ρονάλντο. Γνωστά επίσης και τα αμυντικά της προβλήματα.Ωστόσο υπήρχαν ματς όπως αυτό με τη Σίτυ αλλά και το ντέρμπι με την Μπάρτσα, που η Ρεάλ απέδειξε ότι έχει μέταλλο νικητή.
  Στο Μάντσεστερ όλοι θέλουν να ξεχάσουν την περσινή αποτυχημένη χρονιά.Ο Φαν Πέρσι, ήρθε για να συνθέσει με τον Ρούνεϋ ένα αχτίπυτο δίδυμο και να βοηθήσουν τον Σερ Άλεξ σε μια τελευταία κορυφαία παράσταση(αναλυτικότερο αφιέρωμα για τη συνταγή  ντουέτων του Φέργκι έχει αναρτηθεί παλιότερα).Το ρόστερ της υπερπλήρες και στο Ίντερνετ υπάρχουν πολλοί παραλληλισμοί με το επικό 1999.Σε ρόλο Γιορκ-ο Ρούνεϋ, σε ρόλο Κόουλ ο Φαν Πέρσι, σε ρόλο Σέρινγχαμ ο Γουέλμπεκ, σε ρόλο Σόλσκιερ ο Τσικαρίτο. Ήδη στο πρωτάθλημα η πορεία της είναι εντυπωσιακή. Ειδικά αν επιστρέψουν στο 100% τα άλλοτε κορυφαία στόπερ του κόσμου, Φέρντιναντ-Βίντιτς, τότε θα μοιάζει ανίκητη.



ΠΡΟΒΛΕΨΗ: Οι σειρήνες από Παρίσι κι όχι μόνο ηχούνε, και οι Μουρίνιο, Κριστιάνο Ρονάλντο αν δεν φέρουν και φέτος το Champions League στη Μαδρίτη πιθανόν να αποχωρήσουν από τη 'βασίλισσα'.Σαφέστατος λοιπόν ο στόχος της σε αντίθεση με τους σοβινιστές Άγγλους που σε προτεραιότητα έχουν πάντα το πρωτάθλημά τους. Ίσως λοιπόν ο Σερ Άλεξ αρκεστεί φέτος στις εγχώριες διακρίσεις, αφήνοντας τον πιθανό διάδοχό του Μουρίνιο  να πολεμήσει για το Champions League και το δικό του ρεκόρ, με την κατάκτηση του τίτλου με 3η ομάδα.Μπορεί να έχει μια ακόμη ευκαιρία του χρόνου για τη δικιά του τελευταία παράσταση, πριν δώσει τα σκήπτρα στον Special One. Για να καταφέρει κάτι τέτοιο η Ρεάλ Μαδρίτης, θα χρειαστεί όμως την προσθήκη ενός έμπειρου αμυντικού στο ρόστερ της. Αλήθεια πως κι ο Ζοζέ άφησε τον στυλοβάτη της άμυνας του στην Ίντερ, Λούτσιο, να καταλήξει στη Σάο Πάολο;




ΒΑΛΕΝΘΙΑ-ΠΑΡΙ ΣΕΝΤ ΖΕΜΡΜΑΙΝ


   Ζευγάρι μεγάλων αντιθέσεων. Η διαρκώς όλο και πιο χρεωμένη Βαλένθια απέναντι στη ζάπλουτη Παρί των σεΐχηδων. Στο 'Μεστάγια' εδώ και χρόνια η συνταγή είναι η ίδια. Μετά από το διάστημα 2000-2004 όπου μάθαμε για τα καλά όλοι τις 'Νυχτερίδες', έπειτα από την παρουσία της σε 2 συνεχόμενους τελικούς Champions League, την κατάκτηση του κυπέλλου Ουέφα το 2004 αλλά και με τα 2 πρωταθλήματα Ισπανίας κόντρα στους 'Γκαλάκτικος' της Ρεάλ. Από τότε προσπαθεί διακαώς να πρωταγωνιστήσει αλλά μάταια. Ένας λόγος που δεν φτάνει στην επιτυχία είναι το γεγονός πως αναγκάζεται να πουλάει διαρκώς όσους παίκτες της εντυπωσιάζουν με τις εμφανίσεις τους. Έτσι στη σημερινή Βαλένθια απόλυτος σταρ, αποτελεί ο Σολδάδο, ο οποίος στις φόρμες του μπορεί να την σηκώσει στις πλάτες του και να κοιτάξουν μαζί στα μάτια μεγάλους αντιπάλους.Από κει κι έπειτα η πρόσφατη πρόσληψη του Βαλβέρδε στον πάγκο, δημιουργεί ακόμα περισσότερα ερωτηματικά, καθώς  η αξία του αμφισβητείται στην Ισπανία.
   Η Παρί δείχνει να ζει το δικό της όνειρο. Οι Άραβες ιδιοκτήτες της δείχνουν διατεθειμένοι να την κάνουν πραγματικά μεγάλη ομάδα,έχοντας πολύ καλύτερο πλάνο από τους αντίστοιχους της Μάντσεστερ Σίτυ. Έτσι εκτός από τη συσσώρευση αστέρων για κάθε θέση του γηπέδου, μεταξύ των οποίων ο κορυφαίος στόπερ στον κόσμο Τιάγκο Σίλβα αλλά κι ο πιθανόν πιο πλήρης επιθετικός, ο μεγάλος Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, δίνουν προτεραιότητα και στην πρόσληψη ικανών στελεχών στο προπονητικό τους τιμ. Ο Κάρλο Αντσελότι φαίνεται να έχει διάθεση, αφού με την κατάκτηση του τροπαίου θα ισοφαρίσει 2 σημαντικά ρεκόρ κι αυτό φαίνεται κι από την πορεία της φετινής Παρί: πρωταθλήτρια χειμώνα στη Γαλλία, άνετη πρόκριση στους '16' από τους ομίλους ως πρώτη κι έπεται συνέχεια. Τον Γενάρη ήδη έχουν υπογράψει με τον πολύ ταλαντούχο Βραζιλιάνο, Λούκας Μόουρα ενώ πάντα γλυκοκοιτάει ο,τι κυκλοφορεί και μη στην αγορά, ακόμα και τον Κριστιάνο Ρονάλντο.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ: Οι Γάλλοι είναι πολύ οργανωμένοι σε όλα τα επίπεδα, ενώ η Βαλένθια κατρακυλάει διαρκώς στην Πριμέρα, αφού η 9η θέση στην οποία βρίσκεται δε θυμίζει σε τίποτα την...αιώνια 3η της Ισπανίας. Θα προσπαθήσουν να βρουν παρηγοριά στην Ευρώπη. Ο Βαλβέρδε δύσκολα όμως θα βρει τη συνταγή για να κοντράρει την Παρί Σεντ-Ζερμέν, η οποία μοιάζει αποφασισμένη να πρωταγωνιστήσει και στην Ευρώπη.




ΠΟΡΤΟ-ΜΑΛΑΓΑ


  Μαζί με το Ρεάλ-Μάντσεστερ και το Άρσεναλ-Μπάγερν αποτελεί ένα πολύ αμφίρροπο ζευγάρι. Η ομάδα-πρότυπο Πόρτο απέναντι σε μια ακόμα αραβοκρατούμενη ομάδα. Ο πρόεδρος της Πόρτο, Πίντο ντα Κόστα, αποτελεί τον πιο επιτυχημένο πρόεδρο της εποχής μας. Η ομάδα του έχει πολύ καλές ακαδημίες, οι οποίες παίζουν το ίδιο 4-3-3 με την πρώτη ομάδα προετοιμάζοντας τους νεαρούς παίκτες για να προβιβαστούν, χωρίς πρόβλημα προσαρμογής. Ένα πλάνο που ακολουθεί κι η Μπαρτσελόνα απόλυτα επιτυχημένα, αλλά το είχε ξεκινήσει, είναι αλήθεια, πιο πριν η ομάδα του Οπόρτο. Επίσης, καταφέρνει να συγκεντρώνει αξιόλογους νέους παίκτες οι οποίοι κάνουν απίστευτες εμφανίσεις με τα χρώματά της, κερδίζοντας έτσι πανάκριβες μεταγραφές.Κάθε χρόνο, μετά από μια ακόμη πώληση ενός καλού παίκτη, όλοι ισχυρίζονται πως η Πόρτο θα αποτύχει. Κι ο Πίντο τους διαψεύδει. Έφυγε ο Ντέκο, ήρθε ο Ντιέγκο. Έφυγε ο Ντιέγκο ήρθε ο Κουαρέσμα. Έφυγε ο Κουαρέσμα ήρθε ο Λισάντρο. Έφυγε ο Λισάντρο ήρθαν ο Φαλκάο κι ο Χουλκ. Φύγαν κι οι δυο τους ήρθε ο Τζάκσον, ένας ακόμη Κολομβιανός που οδηγεί την Πόρτο στις επιτυχίες. Μαζί με τους πολύ ικανούς χαφ Μουτίνιο και Λούτσο, και τους πλέον έμπειρους αμυντικούς Ρολάντο και Μαϊκόν, συνεχίζουν να πρωταγωνιστούν τόσο σε Πορτογαλία, όσο κι Ευρώπη .Στον όμιλο κοντράραν στα ίσα την Παρί και για λίγο έχασαν την πρωτιά.
   Η Μάλαγα αποτελεί πραγματική έκπληξη για φέτος. Πέρσι, οι Σεΐχηδες που την αγόρασαν έφεραν πλειάδα παικτών στην Ανδαλουσία.Το καλοκαίρι,όμως, κάποια οικονομικά θέματα που προέκυψαν τους ανάγκασαν να μειώσουν τη χρηματοδότησή τους στην ομάδα. Ο κορυφαίος της παίκτης για πέρσι, Καθόρλα, έφυγε μαζί με μερικούς ακόμα κι όλοι την ξέγραψαν. Οι εναπομείναντες παίκτες της όμως είχαν αντίρρηση. Οι, μέχρι πέρσι, άσημοι Ίσκο και Ελισέου, οδηγούν τη Μάλαγα φέτος σε εξαιρετικές εμφανίσεις. Έκαναν το 3/3 στους ομίλους και προκρίθηκαν πανηγυρικά κι αήτητοι στην επόμενη φάση.Και στην Ισπανία όμως πηγαίνουν εξίσου καλά, καθώς έχουν εδραιωθεί πλέον στη 4η θέση. Το ρόστερ τους από άποψη ποιότητας μοιάζει να είναι πλήρες κι αυτό τους δίνει το δικαίωμα να ονειρεύονται πολλά.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ: Η Μάλαγα δεν αστειεύεται φέτος, και διαλύει κάθε αντίπαλο στο Ροσαλέδα, με τελευταίο της θύμα τη Ρεάλ Μαδρίτης. Οι δύο ομάδες  έχουν παρόμοια αγωνιστική ανάπτυξη, καθώς στηρίζονται αρχικά σε έναν αριθμό νεαρών και ταλαντούχων παικτών, τους οποίους πλαισιώνουν 2-3 έμπειροι.Πέρα των παικτών όμως, οι υπόλοιποι συντελεστές της Πόρτο έχουν φάει με το κουτάλι τους αγώνες του Champions League σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους από την Ανδαλουσία.Μόνο ο κόουτς Πελεγκρίνι φαντάζει πιο έμπειρος από τον Περέιρα, αλλά χωρίς καμιά σημαντική διάκριση στην Ευρώπη. Αν η Πόρτο κερδίσει τη Μάλαγα στο Ντραγκάο, οι άπειροι Ανδαλουσιανοί θα πελαγώσουν και η απάντησή τους στον επαναληπτικό ίσως να μην έρθει. Αλλά και σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος οι ΄Δρακοι' ξέρουν τη δουλειά καλά.Οπότε ποντάρουμε στην Πόρτο.


Και μια ευχή στον Άι Βασίλη για μια μελλοντική φάση των '16΄με ομίλους σαν τους παρακάτω, όπως γινόταν στο παρελθόν:
(στο παλιότερο σύστημα με τις 16 ομάδες στους 4 ομίλους δε μπορούσαν να συμπέσουν ομάδες από την ίδια χώρα, ή τον ίδιο όμιλο της προηγούμενης φάσης)

Α'ΟΜΙΛΟΣ:  Μπαρτσελόνα, Γιουβέντους, Γαλατασαράι, Πόρτο
 Ρεβάνς των Ιταλών για το χαμένο τελικό του Euro, Οπαδικές 'μάχες' μεταξύ Ιταλών και Τούρκων, οι καλύτερα δουλεμένες ακαδημίες, Πόρτο και Μπαρτσελόνα...

Β'ΟΜΙΛΟΣ:   Σάλκε, Παρί, Ρεάλ Μαδρίτης, Μίλαν
 Ο Χούντελαρ κόντρα στις ομάδς που των έβγαλαν άχρηστο, Κριστιάνο και Ζόζε κόντρα στο μέλλον; τους, Αντσελότι και Λεονάρντο στο Σαν Σίρο και οι 2 ιστορικότερς ομάδες της Ευρώπης

Γ'ΟΜΙΛΟΣ: Μάλαγα, Μπάγερν, Άρσεναλ, Σέλτικ
 Στοίχημα για τους Ανδαλουσιανούς, βρετανικό ντέρμπι, επιτέλους πιο εύκολος δρόμος για Μπάγερν και Άρσεναλ αλλά και για Σέλτικ. Ένα σίγουρο αουτσάιντερ στα προημητελικά

Δ'ΟΜΙΛΟΣ: Ντόρτμουντ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Βαλένθια, Σαχτάρ
 Οι πρωταγωνιστές της προηγούμενης δεκαετίας, ευκαιρία για τη Βαλένθια με ομάδες προερχόμενες από διακοπή, εύκολες άμυνες για τη Σαχτάρ

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου